Dom

Dobrze wyposażona kuchnia i jej zlew – pomoc w wyborze

Zlewozmywaki kuchenne nie bez powodu uznawane są za centralny punkt w wielu kuchniach. Są wykorzystywane nie tylko w myciu naczyń i garnków, ale również produktów spożywczych. Niemal każde gotowanie rozpoczyna się i kończy właśnie w zlewozmywaku. Wybór odpowiedniego modelu ma olbrzymi wpływ na sprawne wykonywanie wszystkich prac. Poniżej podpowiadamy jaki rodzaj zlewozmywaka warto wybrać do swojej kuchni. 

Zlew i jego rozmiary – oraz inne kwestie praktyczne 

Typowy zlew wykorzystywany w polskich domach składa się z dwóch komór, których rozmiar wynosi zazwyczaj 51 na 51 cm. Popularne są także rozmiary 75 na 40 cm oraz 76 na 44 cm. Rozmiar zlewu należy dopasować do wielkości blatu oraz wolnej przestrzeni w kuchni. 

Nie zawsze zlew dwukomorowy okazuje się wyborem właściwym. Po zlewy jednokomorowe sięgają przede wszystkim single, pary, a także właściciele aneksów kuchennych o niedużych rozmiarach. Pomysłem wartym rozważenia jest także zakup zlewu z półkomorą o wielu funkcjach i zastosowaniu. 

Kształt zlewozmywaka to kwestia równie ważna. Najczęściej wybierane są zlewy z misą prostokątną lub kwadratową, o lekko zaokrąglonych rantach. Zlewy okrągłe również mogą okazać się dobrym pomysłem, jednak bywają mniej użyteczne w codziennej organizacji pracy oraz wykonywaniu niektórych obowiązków. Generalnie kształty prostokątne uważane są za najbardziej wydajne i ergonomiczne. 

Materiał wart polecenia to przede wszystkim stal, granit, kompozyt, marmur. Najczęściej wybór pada na lekkie stopy stali nierdzewnej, które odznaczają się dużą wytrzymałością oraz odpornością na uszkodzenia. Ponieważ atuty estetyczne zlewów stalowych pozostawiają wiele do życzenia, coraz większą popularnością cieszą się także zlewy stylowe – jak choćby wykonane z kompozytu granitowego.