Czy trzeba olejować drewno?

Drewniane deski do krojenia są poręczne, ponieważ są trwałe i łatwe do czyszczenia, ale niektórzy mogą się zastanawiać, czy konieczne jest ich olejowanie. Dobrym pomysłem jest pielęgnacja drewna deski do krojenia za pomocą odrobiny oleju; to, czy to zrobisz, zależy od wyboru drewna i tego, jak często planujesz używać deski.

Drewna takie jak teak i bambus są naturalnie odporne na wodę i wilgoć, co pomaga im odpychać plamy, oleje i soki. Są to doskonałe składniki deski do krojenia – nie tylko dlatego, że oznacza to mniejszą potrzebę konserwacji, ale także dlatego, że w przypadku drewna tekowego i bambusowego pomaga to drewnu zachować jego naturalne usłojenie, kolor i fakturę.

Drewno, które nie jest naturalnie odporne na wilgoć, musi być zabezpieczone środkiem uszczelniającym lub wykończeniowym, aby zapobiec jego wysychaniu. Jest to szczególnie prawdziwe w przypadku bardziej miękkiego drewna, takiego jak sosna. Jeśli używasz sosnowej lub innej deski do krojenia z miękkiego drewna, która nie jest uszczelniona, warto od czasu do czasu naoliwić deskę – mniej więcej raz w miesiącu powinno wystarczyć, aby zapobiec utracie wilgoci. Wejdź również na stronę http://jakspokojnie.pl/.