Wypieki wegańskie – jak przygotować ciasto bez jajek?

Dieta wegańska staje się coraz bardziej popularna. Wielu osobom wydaje się, że weganie zmuszeni są zrezygnować nie tylko z mięsa czy jajecznicy, ale również ciast. Bo w jaki sposób przygotować ciasto bez jajek czy masła? Okazuje się jednak, że to nic trudnego. Jak upiec ciasto wegańskie bez jajek, żeby było lekkie i puszyste?

Wegańska drożdżówka z kruszonką

Ciasto drożdżowe kojarzy się wielu osobom z długim wyrabianiem, oczekiwaniem na wyrośnięcie i ostatecznie niepewnym efektem. Wiadomo, że drożdżówka może opaść, a zamiast puszystego ciasta zostanie nam zbity zakalec. W klasycznych ciastach drożdżowych ważne miejsce zajmują jajka. Czy można przygotować drożdżowe ciasto wegańskie? A jeśli tak, to czym zastąpić jajka?

Okazuje się, że nie trzeba ich niczym zastępować. Ciasto drożdżowe przygotowane na bazie mąki pszennej, napoju roślinnego, drożdży i cukru uda się wyśmienicie bez ich dodatku. Wystarczy je tylko wyrobić i pozostawić do wyrośnięcia, a później piec tak, jak przygotowane w klasyczny sposób. Co ciekawe, brak jajek sprawia, że ciasto jest lżejsze i łatwiej wyrasta. Jeśli chcemy uzyskać charakterystyczny, żółty odcień drożdżówki, wystarczy dodać do wegańskiego wypieku nieco kurkumy. Szczypta tej przyprawy nada ciastu piękny, ciepły odcień, nie zmieniając smaku.

Jeśli chcemy, aby wierzch ciasta zdobiła pyszna, chrupiąca kruszonka, wystarczy przygotować ją w zwykły sposób, zastępując jednak masło olejem kokosowym. Można ją wzbogacić siekanymi migdałami lub orzechami.

Wegański biszkopt z kremem czekoladowym

Mogłoby się wydawać, że przygotowanie wegańskiego biszkoptu nie jest możliwe. Wiadomo, że w przypadku tego ciasta podstawowy składnik stanowią właśnie ubite na puszystą masę z cukrem jajka, do których następnie wystarczy wsypać mąkę. Nie oznacza to jednak, że weganie muszą zrezygnować z tortów! Wprost przeciwnie. Zamiast jajek, na pianę razem z cukrem wystarczy ubić aquafabę. To nic innego, jak woda z puszki z ciecierzycą. Odpowiednio schłodzona świetnie się ubija i może stanowić bazę dla wegańskich biszkoptów czy bezy.

A jak zrobić krem bez masła? W tym przypadku najlepszym rozwiązaniem będzie awokado. Po kilku minutach w malakserze owoc zmieni się w gęsty mus. Wystarczy go dosłodzić, dodać kakao i krem czekoladowy gotowy. Po kilku godzinach w lodówce dodatkowo zgęstnieje.

Podsumowując – ciasto wegańskie może być naprawdę pyszne i proste w przygotowaniu! W zależności od przepisu, jaja można pominąć lub zastąpić aquafabą.  Takie wypieki smakują wszystkim, nie tylko weganom!