Zastanawiając się nad wyborem kawy warto zwrócić uwagę na produkty z wyższej półki, czyli takie które będą bardzo dobre jakościowo. Zdecydowanie najszlachetniejszym, a zarazem najlepszym gatunkiem kawy jest arabica, charakteryzująca się wspaniałym smakiem, pozbawiona nuty goryczy, a do tego jest zdrowsza, ponieważ zawiera mniejszą ilość kofeiny.
Zatem najlepsza kawa ziarnista powinna być smaczna, by już po jednym jej łyku poczuć pragnienie, że chce się jej więcej i więcej. Dlatego, właśnie przed zakupem kawy w pierwszej kolejności powinniśmy zwrócić uwagę na jej skład, a także inne ważne cechy, takie jak smak, aromat, czy intensywność oraz kwasowość. Wiadomo, iż wybór konkretnego rodzaju kawy zależny będzie od naszych gustów, jednak należy pamiętać, że pochodzenie ziaren ma ogromne znaczenie, gdyż to od ich jakości zależeć będzie pozytywny, lub negatywny wpływ na nasze zdrowie. Dlatego, osoby cierpiące na nadciśnienie tętnicze powinny wybierać kawy wyprodukowane ze stuprocentowej arabiki, gdyż ona zawiera mniejszą ilość kofeiny, która w nadmiarze może źle wpłynąć na nasze zdrowie.
Natomiast osobom, którym zależy na bardzo mocnym smaku, powinny raczej pomyśleć nad wysokogatunkową robustą. Należy, także pamiętać, iż w niektórych przypadkach mieszane jest ze sobą kilka gatunków kaw, co z jednej strony może dawać doskonały smak, jednak może też sprawić, że kawa nie będzie miała odpowiedniej jakości i wspaniałego aromatu. Dlatego, tak ważne jest żeby kierować się składem oraz miejscem pochodzenia kawy, a także swoimi osobistymi preferencjami smakowymi.